Nieuws:

Mocht iemand problemen met het forum hebben mail vooral: [email protected] om dit te melden!

Hoofdmenu
-menu

Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.

Toon bijdragen-menu

Berichten - Rudolfus

#1
De eerste puntjes zijn verdreven door flinke luchtbellen.
Het waterslot gaat , zoals verwacht, zeer rustig.
Het is uit evenwicht, maar wachten op een blub, kan een serieuze uitdaging zijn. :)
Brettanomyces, wilde gist, is meer van het rustige soort, dat verder doorvergist dan de Saccharomyces gisten.
Na 18 maanden een SG van 1010 en minder is geen uitzondering.
#2
op 1 Januari 2/3 puntjes wit van 1 mm, 2 dagen later, eilandjes van 2 cm.
En ook het waterslot begint uit evenwicht te komen.
Mijn DJ's van Okt. en Nov. met "wilde" gist uit een potje,
hebben alle 4 een pellicle, de éne meer dan de ander,
maar het is er, en in waterslot een bubbel om de 10 min.
(eerst een U-05 als eerste vergisting.)
Mijn December wort heeft dus géén enkele gistgift gekregen.
Alles gevangen in de buitenlucht.
#3
Na 5 dagen geen reactie in de watersloten, maar de eerste witte puntjes beginnen zich te vormen.
Of dit gist, of iets anders is, de tijd zal het leren.
Ik houd de geïnteresseerde hier, graag, op de hoogte.
Zal wel weer een 2 jaren project worden. :-\ 8)
#4
28/12/21

Pale ale mout            Bio  2000gr  6-9 EBC
Tarwemout Ruby       Bio  1000gr  40-60 EBC
Roasted Barley          Bio  500 gr   1000-1400 EBC
Special B                   Bio  500gr     300 EBC
Melanoide mout lgt Bio  500gr      40 EBC


Brettanomyces buitenlucht
50gr Fuggle  Bio 6.04% Pallets
50gr Opal     Bio 8.3%   Pallets
Pallets 9 maanden bij 18°C in trommel.
16 liter start 
7 liter spoelen

Grainfather.

42°C  30min
56°C  30min
65°C  30min
72°C  30min 
Spoelen
 
Hop toevoegen
100°C 50min 
Na het hele proces alles in 2 emmers onder een afdak geplaatst , om af te laten koelen.
De 2 emmers apart onder afdak gezet.
Nu afwachten of ik iets "gevangen" heb. 
#5
Het café / Biernamen
december 31, 2021, 10:45:49 AM
Ik vraag me af waar jullie de namen van je bier vandaan halen?
De inspiratie is vaak een aanwijzing wat de mens roert.
Of heeft jou bier geen naam, of alleen een type aanwijzing?
Ik zelf gebruik de namen van mijn vrouwelijke voorouders, en de vrouwelijke voorouders van de partner.
De vrouwelijke, omdat dit de enige 99.9% zekere voorouder is.
Ik heb wat familie onderzoek gedaan, en de laatste namen: Jonkvrouwe Elisabeth (ca1250),
Ida "de Grote" (ca 1580), "Duchess" Angelica zijn voorouders uit mijn gezin.
"...." zijn de door mij gegeven titels.
Ik ben benieuwd.
#6
het brouwproces / Re: Gist
december 28, 2021, 01:38:30 PM
Vorige week een cementkuip met wort buiten gezet, onder het afdak.
Het wort begint al stilletjes te schuimen.
Dus de vergisting is spontaan op gang gekomen.
Ben benieuwd wat dit over een jaar wordt.
#7
Originele eigen recepten (bier) / Re: Marquise WILHELMINE
december 28, 2021, 01:33:04 PM
Spoelen met 1.5 liter waterkoker.
En dan 10 liter, maar mijn Grainfather staat wel op de grond (buiten).
Dus rondom spoelen geen probleem.
Redelijk snel gieten zodat het goed uitspoelt.
#8
Originele eigen recepten (bier) / Re: Marquise WILHELMINE
december 24, 2021, 10:36:28 AM
Stuur over een half jaar wel eens iets op. :)
Op het moment is het nog niet helemaal op smaak.
Ook slaat het schuim na 2 minuten neer.
Maar de smaak is al echt van een zuur bier, maar het heeft zoals dat bij dit soort bier hoort,
nog wat te rijpen.
#9
Apparatuur / Re: klarstein Mundschenk 3XL
december 24, 2021, 10:32:37 AM
Al doende leert de mens, het plaatje bij de koop, 
is meestal gemaakt, zonder de standaard problemen.
 
De pallets gaven hier ook het probleem, door de spider of een hopcilinder was het probleem opgelost.
Bij het drooghoppen wordt er vaak een soort hopcilinder gebruikt, deze gooi ik dus de mout ,
en laat de pompslang er over heen lopen.
Hop Tube • Brouwland
Spider gebruik ik bij het koken.
#10
Originele eigen recepten (bier) / Re: Marquise WILHELMINE
december 13, 2021, 08:26:56 AM
Jonkvrouwe van der AA
1 November de volgende .
Zelfde mout , alleen de 49° maischtijd verhoogt naar 30 Min.
Eerste gist Safale  US 05
Na 8 dagen de WLP 653 toegevoegd.
Aangezien de gist  eigenlijk het essentiële verschil maakt, geen apart recept
#11
Originele eigen recepten (bier) / Re: Marquise WILHELMINE
december 13, 2021, 08:22:58 AM
Begin Oktober heb ik dit bier gebotteld, en de smaak was redelijk zuur, (zoals bedoeld).
Heb elke maand even belucht. (5min).
Nu nog een half jaar wachten en kijken of het echt lekker word.
Zie het als een oude Geuze Boon.
De 2016-2017 is heerlijk, de 2017-2018 is nog niet op smaak,
de 2018-2019 is nog niet echt te drinken.
Overigens zijn deze THT tot 2040.
Equestre Cornelia
Ben half Oktober met dezelfde moutverhoudingen begonnen,
alleen het maischschema en de gist veranderd.
49°C 15 min
56°C 30 min
65°C 30 min
72°C 30 min
Spoelen
MJ M76 gist
Na 12 Dagen WY Roeselare
#12
Apparatuur / Re: klarstein Mundschenk 3XL
december 13, 2021, 08:10:14 AM
En hoe bevalt de Mundschenk?
65 Liter is geen klein beetje.
En het optrekken van de mout zal toch ook geen sinecure zijn. :)
Ben benieuwd: Review?
#13
kloon recepten (Bier) / Re: Berliner Weisse
augustus 13, 2020, 12:15:10 PM
Het zuur bier werd vroeger rond November gemaakt, en dan naar een lange vergistingsperiode gedronken, 
heb nu 3 stuks 20L flessen staan , met bier van November, Februari en Maart. 
Wil in November een jong bier maken om de November te mengen.
Men kan zijn eigen gist buiten vangen, maar voor €10,- voor 2 brouwsels, dan wil ik nog geen risico lopen.
Had deze keer gewoon een glas uit Februari gehaald, en in Maart gegoten, 
En er wordt door mij in elk geval ook een Saccharomyces gist gebruikt, de "wilde" gist vermeerderd sneller, 
en wint het uiteindelijk toch.
Maar een van de volgende bieren ga ik proberen wild te vergisten.
Gewoon mout maken , dit buiten zetten met wat fijnmazig net er over, 
en als het gaat vergisten, een week later een bier Maïschen.
Met een gewone gist beginnen , mocht de wilde gist niet lukken, 
dan heb ik binnen een week een "wilde" gist besteld.
Heb uiteraard ook wat wilde gist in Glycerol ingevroren, en een gedeelte in 0.8% zoutoplossing gedaan.
Schijnt jaren goed te blijven.
#14
kloon recepten (Bier) / Berliner Weisse
augustus 12, 2020, 09:42:48 PM
Laag percentage alcohol
3 kg Pilsmout Bio 3 EBC
1.5 kg Tarwemout bio 3.5/5 EBC
2 IBU hop. 30 gram (lage bitterheid)
Fermentis Safale US-05
WY5733 pediococcus (lactobaccilus)
10 liter
12.5 l spoelen

Inmaischen op 53°C 10 minuten
naar 62°C 45 minuten
ondertussen hop toevoegen
naar 68°C 40 minuten
Dan naar 100°C 0 minuten
bij 100°C meteen terug koelen naar 21°C.
vergisten.

N.B.
Ik persoonlijk gooi er Brettanomyces ("wilde" gist bij )
Dit verhoogt de vergistingstijd met een half jaar.
Dit geeft een zuurdere , complexere smaak.
De hop is een ander probleem, persoonlijk wil ik,
een hop met een laag bittergehalte. IBU.
Ik houd niet van bitterheid in mijn bier.
Het origineel komt uit American Sour  Beers.
Het spreekt van Fluggle hop, maar ik gebruik wat ik heb.
Heb een Opal bio van 8.5 IBU gebruikt.
De Fuggle heb ik ook liggen maar over smaak valt te twisten.
Ik wil zo wie zo géén kloonbier, dus kies vaak afwijkende gisten en hop.
Ik wil vooral zuur bier dus ik heb mijn hop sinds Febr.2019 open liggen ,
dus de IBU is een stuk lager. 
Gewoon verpakkingen van 250 gram in een doos plaatsen en regelmatig luchten.
Niet open laten staan, want de partner denkt dan dat het slecht geworden is, en gooit het dan weg ;)
Ik koel dus niet snel terug naar 21°C omdat ik Brettanomyces gebruik maakt dat niets uit,
Alle bactor- en andere vervelende bacteriën , worden door de Brettanomyces geneutraliseerd.
Brettanomyces zorgt altijd voor een aparte smaak, dus hop en gist ,volgens schema's,
is leuk maar Brettanomyces bepaalt toch meer de smaak.
Ik denk wel dat een ALe gist belangrijk is, maar welke?
Ik gebruik meestal gewoon wat ik heb, en heb bij dit recept de laatste gedronken batch,
een WY 1728 Scotisch Ale gebruikt, en dit was naar 9 maanden een heerlijk bier.
En één buisje Brettanomyces gebruik ik altijd bij 2 batches , we hebben de tijd.
#15
Het café / Re: (Bio) recept op maat.
augustus 11, 2020, 12:53:46 PM
Uiteraard, anders zijn we nog appels en peren aan het vergelijken. Extract is een heel ander product, en de samenstelling is dan totaal niet te interpreteren.