Nieuws:

Mocht iemand problemen met het forum hebben mail vooral: [email protected] om dit te melden!

Hoofdmenu

Marquise WILHELMINE

Gestart door Rudolfus, juli 05, 2020, 11:27:12 AM

Vorige topic - Volgende topic

Rudolfus

Pale ale mout            Bio  2000gr  6-9 EBC
Tarwemout Ruby       Bio  1000gr  40-60 EBC
Roasted Barley          Bio  500 gr   1000-1400 EBC
Special B                   Bio  500gr     300 EBC
Melanoide mout lgt Bio  500gr      40 EBC

Mangrove Jack M36 Liberty Bell Ale yeast.
Brettanomyces Bruxellensis
50gr Fuggle  Bio 6.04% Pallets
50gr Opal     Bio 8.3%   Pallets
Pallets 9 maanden bij 18°C in trommel.
16 liter start 
7 liter spoelen

Grainfather.

42°C  30min
56°C  30min
65°C  30min
72°C  30min 
Spoelen
 
Hop toevoegen
100°C 50min 
In fermentor af laten koelen tot max 25°C
SG 1050
M36 toevoegen.
Naar ongeveer 1 week (M36 gestopt) de Brettanomyces Bruxellensis toevoegen.
Voordat de Brett toegevoegd wordt verdeelt over 2 Dame-Jeanne's van 15 L en 10 L,
zodat het proces gevolgd kan worden, in een normaal donkere ruimte.

P.S.
Vele zullen zeggen, dat men snel moet koelen, er is een maar....
Brettanomyces lost alles op.
Dit geheel gaat  9 tot 18 maanden vergisten.
Op het moment dat ik dit typ zit ik op 8 maanden, en het bier begint langzaam op smaak te komen.
Het wordt een bier tussen EBC 69 en EBC 90 
Zuur bier is voor de liefhebber, is het te zuur naar je zin, 
gewoon een jong bier er onder mengen en je hebt geuze.
In 3 weken bier brouwen is als een one night stand. Voorbij voor het interessant wordt.
Zuur bier brouwen is als een echte relatie, het wordt beter met de tijd.

Rudolfus

#1
Begin Oktober heb ik dit bier gebotteld, en de smaak was redelijk zuur, (zoals bedoeld).
Heb elke maand even belucht. (5min).
Nu nog een half jaar wachten en kijken of het echt lekker word.
Zie het als een oude Geuze Boon.
De 2016-2017 is heerlijk, de 2017-2018 is nog niet op smaak,
de 2018-2019 is nog niet echt te drinken.
Overigens zijn deze THT tot 2040.
Equestre Cornelia
Ben half Oktober met dezelfde moutverhoudingen begonnen,
alleen het maischschema en de gist veranderd.
49°C 15 min
56°C 30 min
65°C 30 min
72°C 30 min
Spoelen
MJ M76 gist
Na 12 Dagen WY Roeselare
In 3 weken bier brouwen is als een one night stand. Voorbij voor het interessant wordt.
Zuur bier brouwen is als een echte relatie, het wordt beter met de tijd.

Rudolfus

#2
Jonkvrouwe van der AA
1 November de volgende .
Zelfde mout , alleen de 49° maischtijd verhoogt naar 30 Min.
Eerste gist Safale  US 05
Na 8 dagen de WLP 653 toegevoegd.
Aangezien de gist  eigenlijk het essentiële verschil maakt, geen apart recept
In 3 weken bier brouwen is als een one night stand. Voorbij voor het interessant wordt.
Zuur bier brouwen is als een echte relatie, het wordt beter met de tijd.

javaboon

Ik heb nog een paar flessen 0,75 liter van Eanske spontaan uit 2016 geloof ik. Ik wil daar nog wel eens 2 flesjes van ruilen voor wat lekkers als je interesse hebt?

Rudolfus

Stuur over een half jaar wel eens iets op. :)
Op het moment is het nog niet helemaal op smaak.
Ook slaat het schuim na 2 minuten neer.
Maar de smaak is al echt van een zuur bier, maar het heeft zoals dat bij dit soort bier hoort,
nog wat te rijpen.
In 3 weken bier brouwen is als een one night stand. Voorbij voor het interessant wordt.
Zuur bier brouwen is als een echte relatie, het wordt beter met de tijd.

javaboon

Leuk.

Hoe doe jij dat spoelen overigens in een brewfather? Ik vond spoelen altijd een hoop gedoe en het leverde in mijn beleving niet veel op, maar misschien heb ik het wel mis.

Rudolfus

Spoelen met 1.5 liter waterkoker.
En dan 10 liter, maar mijn Grainfather staat wel op de grond (buiten).
Dus rondom spoelen geen probleem.
Redelijk snel gieten zodat het goed uitspoelt.
In 3 weken bier brouwen is als een one night stand. Voorbij voor het interessant wordt.
Zuur bier brouwen is als een echte relatie, het wordt beter met de tijd.

javaboon

Dank, ik ga dat eens proberen bij de volgende batch, waarschijnlijk ergens begin januari