Nieuws:

Mocht iemand problemen met het forum hebben mail vooral: [email protected] om dit te melden!

Hoofdmenu

zaterdag brouwdag

Gestart door javaboon, maart 16, 2016, 08:29:55 PM

Vorige topic - Volgende topic

javaboon

Zaterdag staan er 2 brouwsels op het programma. Een blikbrouw sessie en en volgraan BIAB sessie. Ik hoop op foto's...

Roo

Was een top dag, veel geleerd!! Thanx!!
En in plaats van 2 brouwsels 3 brouwsels gemaakt. Kan niet wachten om te gaan proeven.  :D
Maar het gaat nog een aantal weken duren.

javaboon


Nasdravi

Inderdaad veel geleerd, thanks!!
We hebben een snelle en een ambachtelijke variant gevolgd, dry hoppen en echt brouwen (wet hoppen?).
 
Even het stappenplan wat wij gevolgd hebben:
 
"Wet hoppen", de ambachtelijke manier:

  • Inkopen bij de brouwwinkel, keuzes en nog meer keuzes. Gelukkig hadden we een goede adviseur mee!
  • Schoon maken emmers en ALLE andere zaken met oxi.
  • Schoonmaken met Star San. In emmer, schudden met deksel en paar minuten laten staan. Daarna afspoelen met water.
  • Water in ton opwarmen en tussen 63 en 67 graden houden, gemalen / verschroten mout (in net) erin en even doorroeren.
  • Warmhouden en regelmatig roeren voor 60 minuten.
  • Na 60 minuten net eruit.
  • Suiker er in (2kg) en roeren
  • Maatglas tot 80 vullen, hydrometer er in en getal opschrijven. (eerst tot ongeveer 20 graden laten afkoelen)
  • Goedje laten koken en dan hop in fases erin volgens recept en blijven roeren (75 - 90 minuten)
  • Via warmtewisselaar bier koelen en naar vergistingsemmer overhevelen.
  • Gist er in en dan in koelkast / gloeilamp klima kast.
 
Dry hoppen, de snelle methode:

  • Zak met ipa mengsel in de ton
  • Wat warm water en roeren / oplossen (was buiten koud dus goedje was erg stroperig).
  • Bijvullen met water tot 20 liter en even goed roeren.
  • Maatglas tot 80 vullen. Hydrometer er in en getal opschrijven.
  • Daarna pas gist!! 
  • 50 gr citra hop in specialre sok. (sok eerst goed ontsmetten door te koken!!)
Let op, eerst gisten en de hop na een dag of 3 a 5 erin, max week hop er in hebben.


 
En dan begint het lange wachten ....

Na de leerschool het onvermijdelijke maar beste onderdeel: bierdrinken en sterke verhalen ;-)     Maar let op, pas na gedane zaken!!


Cheers,
  Nasdravi

javaboon

Het proces van het mout verwarmen heet maischen. Het water met mout vermengd heet beslag. En het proces van de hop koken heet gewoon koken :)

Dryhoppen is het toevoegen van hop na of tijdens het vergistingsproces.  Het proces wat jij beschrijft heet blikbrouwen in combinatie met dryhoppen.

Nasdravi

Hi Javaboon,
Bedankt voor de aanvullingen! Heb een beetje last van een informatie overload geloof ik ;-)

javaboon

het bubbelt lekker in de vergistingskamer. temperatuur verhoogd van 20.4 naar 22.5 om de gist wat actiever te laten worden op het eind

Nasdravi

Bubbelt hier ook flink!
Moeten we tussendoor ook een keer roeren?

javaboon

Citaat van: Nasdravi op maart 23, 2016, 03:32:31 PM
Bubbelt hier ook flink!
Moeten we tussendoor ook een keer roeren?
Nee hoor, lekker dicht laten en wachten. #geduld

javaboon

inmiddels zijn we twee weken verder. Het SG is gedaald van 1090 voor enten naar 1012 en dat is boven verwachting goed.  Bottelen dus ! Berekend alcohol% na bottelen vooraf: 9.7 
werkelijk alcohol% na bottelen op basis van SG bepaling: 10.5%

javaboon

Na een weekje gisten op de fles toch even een flesje koud gelegd om te proeven. Het opbouwen van CO2 gaat langzaam merk ik. Er is wel wat prik aanwezig, maar het flesje plopt niet bijster hard. We ligt er een klein laagje gist depot in de fles dus het vordert gestaag. Toch nog even wachten dus. Geduld is een schone zaak.

De smaak was wel erg goed, tikje zoet nog. Proeft niet in de buurt van een duvel, te moutig en veel te veel alcohol. Het maakt niet dat het een minder biertje is, het is echt lekker.